Padlí

Kód: AGRIPRINT-11
Novinka
Neohodnoceno
100 Kč
Skladem (>5 ks)
autor: Prof.Ing. A. Lebeda, DrSc., Doc. RNDr. B. Mieslerová, Ph.D., RNDr.B. Sedláková, PhD, Doc. Ing. J. Huszár, DrSc., EAN: 9788087091692

Detailní informace

Detailní popis produktu

počet stran: 360 str, měkká vazba, rozměr: 170 x 235 mm Rok vydání: 2017 Padlí v systému živých organismů patří mezi fytopatogenní mikromycety z oddělení vřeckatých hub (Ascomycota). Padlí jsou známí jako biotrofní (obligátní) parazité rostlin, což znamená, že získávají živiny a energii pouze ze živých buněk hostitelských rostlin a buňky hostitele cíleně primárně neusmrcují. V úvodní části knihy je uvedena krátká morfologická charakteristika padlí a přehled současného taxonomického zařazení, včetně nejdůležitější terminologie. Dále bude pozornost soustředěna na výskyt a biologickou a ekologickou charakteristiku padlí. Poznatky o biologii jednotlivých rozmnožovacích orgánů mají velký význam z hlediska šíření a přežívání původců padlí, a s tím související škodlivostí. Nepohlavní stádium je u padlí obvykle hlavní reprodukční formou, protože slouží k jejich epidemickému šíření, a významně se podílí na jejich škodlivosti. Naopak pohlavní formy mohou mít význam zejména v přežívání během vegetačního klidu. V této části budou rovněž uvedeny obecné principy týkající se variability této skupiny patogenů, zejména pak variability virulence a rezistence vůči fungicidům. V závěru úvodní části bude poukázáno na význam a škodlivost padlí u nejdůležitějších polních a zahradních plodin. Ve speciální části jsou uvedeny, podle hospodářského významu, jednotlivé druhy padlí u polních plodin: obilniny, okopaniny, luskoviny, pícniny a technické plodiny. Ze zahradnických plodin, na kterých jsou zaznamenávány opakované výskyty padlí, přichází v úvahu tykvovitá, kořenová, cibulová, plodová, listová a brukvovitá zelenina, jádrové, peckové a drobné ovoce a réva vinná. Častý, a někdy silně škodlivý výskyt, je znám i na celé řadě okrasných rostlin a dřevin. U jednotlivých polních plodin a zahradních rostlin v popisu je uveden odborný a vědecký název patogenu, kromě českého názvu i název slovenský, ale i anglické, německé a maďarské názvosloví. Dále zde je zmíněno systematické zařazení, symptomy, popis patogenu, vývojový cyklus, okruh hostitelských druhů, rozšíření a ekonomický význam, ochranná opatření, včetně biologických a chemických metod. Publikace obsahuje barevnou přílohu v rozsahu ca 1-3 obrázky u každé významné plodiny.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: